BIOGRAFI

Om Carl Jan Granqvist

Carl Jan föddes 1946 i Örebro. Han studerade konsthistoria vid Stockholms universitet 1967–1968. Åren 1969–1970 gick han Virginska restaurangskolan i Örebro. Han har även genomgått utbildningar på Operakällaren (1970–1972) och på AB Vin- & Spritcentralen (1972).

 

1972 blev Carl Jan källarmästare vid Grythyttans gästgivaregård och ansvarade för att bygga upp Måltidens hus och Restauranghögskolan i Grythyttan, tillhörande Örebro universitet. Han blev pionjär i Sverige för saperemetoden, som innebär att man vid kompositionen av en måltid utöver smaksinnet tar hänsyn även till gästens alla andra sinnen. Han var en av två grundare av Vinkällaren Grappe på Östermalm i Stockholm, som började verksamheten 1986.

Carl Jan är professor emeritus i matkonst vid Norsk Hotellhögskole/Stavanger Universitet, Fil. Dr. i Måltidskunskap vid Campus Grythyttan/Örebro Universitet.
Läs gärna Carl Jan Granqvists självbiografi, ”Människan, mötena, måltiden” som utkom på Bonniers bokförlag 2003.

Utmärkelser:

  • H. M. Konungens medalj i guld av 8:e storleken (Kon:sGM8, 1997)
  • Granqvist installerades 1994 som hedersledamot vid Södermanlands-Nerikes nation vid Uppsala universitet.
  • Filosofie hedersdoktor vid Örebro universitet (2001)
  • År 2004 blev Granqvist utsedd till Filipstads ambassadör
  • I hans hembygd finns sedan 2011 Carl Jan Granqvists väg, uppkallad efter honom